С промени в закон се готви поголовна сеч

0
Снимка: Pixabay

SУправляващите се готвят да разрешат поголовна сеч, което може да доведе до изчезването на горите в цели общини. Това твърди природозащитникът Тома Белев, пише Mediapool. Според него поправките целят сечта в цели 3.7 млн. декара гори, които по карта се водят земеделски земи, да се разрешава от кметовете, а не от лесничеи. Това е записано в поправки в Закона за пчеларството, предложени от депутата от ВМРО Александър Сабанов. Белев предупреждава, че поправката, която се прави само няколко месеца преди изборите, ще отвори врата за поголовна сеч и със сигурност е предизборен инструмент за печелене на гласове.

„Това е опит тези избори да бъдат платени от тези гори“, коментира той.

„Подобно решение ще касае 3 700 000 декара гори в земеделски земи или за сравнение –  три пъти площта на парк Странджа. Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия и т.н.“, заяви още той.

Тома Белев припомни, че преди седмица Сабанов е предложил същите поправки през преходни разпоредби на закона за рибарството и аквакултурите, внесен от депутати от ГЕРБ. Разглеждането на тези поправки обаче бе отложено за неопределено време с мотива, че трябва съгласуване с Брюксел.

„Ако искате да помогнете и в Дунавската равнина, Тракийската низина и Добруджа да останат все някакви дървета, пишете един имейл до Комисията по земеделие и храни (zem412@parliament.bg) със становище, че не подкрепяте предложенията за промяна на разпоредбите за сеч на гори в земеделските земи внесени през закона за пчеларството. Важно е сега да изразим позиция, за да не плачем после за сечта, което ще настане“, написа Тома Белев във фейсбук.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили