Еколози искат БНБ да каже кой е собственикът на „Юлен“

0
28
БНБ да каже кой

Българска народна банка да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД.

Писмо с такова искане до управителя на БНБ Димитър Радев е изпратила коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”.

В писмото еколозите припомнят, че в интервю по национална телевизия представител на „Юлен“ заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

„Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост – Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик“, пишат в депешата си еколозите. Те напомнят, че доколкото „Юлен“ АД е кредитополучател от българска банка и цялата му собственост е ипотекирана в нея, БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик.

От коалицията пишат още, че преди 10 дни са изпратили отворено писмо с искане и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин, но до момента отговор няма.

„Решението за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество“, се казва още в отвореното писмо.

“За да остане природа в България” съобщават още, че за четвъртък, 18 януари 2018 г., са планирани протести в над 20 града в България и Европа в защита на Национален парк Пирин.