Екопътеки в близост до Банско, които да посетите

0

Лято е най-сетне след година и половина на карантини и затруднена мобилност. В последно време много от нас не успяваха да пътуват достатъчно дори и на родна почва и сега бързаме да си наваксаме с излети и разходки сред природата.

 

Със своето изключително благоприятно географско положение, Банско неслучайно кипи от туристи през цялата година. И докато през зимата към него се стичат хора от цял свят, предизвикани от неговите необятни снежни склонове, през лятото този курорт ни привлича най-вече с културните и природни забележителности на региона, в чийто център се намира.

Благодарение на големия туристически поток, ориентиран насам, туристическото селище има над 12 хиляди души постоянно население, въпреки че не може да се похвали с някакви колосални размери.

Докосване до дивата природа

Банско е в непосредствена близост до Национален природен парк “Пирин”. Имате избор между няколко екопътеки, по които да изследвате шестте зони на резервата, а именно Синаница, Вихрен, Безбог, Каменица, Три реки и Байовите дупки.

 

Туристическият маршрут до хижите Бъндерица и Вихрен пък води до хилядолетно дърво, наричано Байкушевата мура. Тя е на завидната възраст от над 13 века, което я прави най-старото сред иглолистните дървета в България.

Ако пък си падате почитатели на дивите животни, помислете за разходка до Андриановия чарк. В тази местност на малко повече от 10 км от Банско е разположен уникален парк, явяващ се дом на мечки, опитомени за танци и туристическа атракция. Днес тези мечки са свободни, но имат нужда от наблюдение и контролирана среда, за да оцелеят отново в дивата природа.

Едно от най-големите съкровища, които могат да се срещнат около Банско, е цветето еделвайс.

Панорамни гледки и величествена природа

На около 20 минути с кола може да посетите скалния комплекс Друманови скали, наречен още Сватбата заради характерната форма на образуванията. Ако нямате време да се отбиете там, можете да видите фигурите отдалеч, докато пътувате между село Осеново и Банско.

 

Ако предпочитате да стигнете до скалите сами, можете да се доберете с транспорт до Добринище и оттам да направите 4-километровия преход до комплекса.

Водни басейни в региона

От курортното селище можете да поемете на път към ледниковите езера в Пиринско, които с нищо не отстъпват на прочутите Рилски езера. Едно от най-зашеметяващите сред тях е Тевното езеро със своята черна повърхност. За чудо и приказ са и езерата от така наречения Гергийски циркус.

Добра идея за разходка са и Хвойнато и Муратово езеро. Можете да ползвате като отправна точка хижа “Вихрен”, докъдето да достигнете от Банско с маршрутка. Пътуването отнема по-малко от час. До Муратовото езеро можете да достигнете и пеша, тръгвайки пешком от Муратов връх. Преходът ще ви отнеме максимум час.

Ако сте в настроение за минерални извори, също има накъде да поемете. В непосредствена близост до курортния град се намират Добринищките извори.

 

Исторически и културни находки

По времето на Възраждането Банско е бил важен културно-исторически център в Пирин планина.

В района на курорта има как да се видят и антични тракийски забележителности. Местността е наречена Безименният град и в нея са открити множество културни съкровища от стари времена. Подобни находки могат да се видят и около Тилки тепе (Лисичата могила).

Ако изпитвате интерес към древната история, можете да посетите и с. Елешница само на малко над 10 км от града. Там ще видите запазени останки от неолита.

Отскочете и до Обидимския манастир “Свети Пантелеймон”. Той е построен в началото на ХХ век, след като местен жител имал видение и открил кръст и други духовни реликви там, където бил сънувал.

На планина с колело

Специално е помислено и за почитателите на придвижването на две гуми. Велосипедната екопътека води от Банско до “Св. Никола”. Ако нямате собствен велосипед, можете да си наемете от курортното селище.

Ако пък за изходна точка на вашия маршрут изберете 5-звездния апартхотел Lucky Bansko Спа&Релакс, можете да бъдете сигурни, че почивката ви сред красотите на Пирин ще е наистина незабравима.

Платена публикация

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили