Експерти прегледаха безплатно над 60 русенчета

0

Инициативата е на Лечебни заведения „Медика” и се организира в изпълнение на дейности от Програмата за скрининг на деца и подрастващи за вродени и придобити заболявания, във връзка с решение на Областната комисия по здравеопазване.

Децата бяха прегледани от хирурга доц.д-р Христо Шивачев и специалиста по уши, нос, гърло д-р Асен Меджиджиев, които проведоха и обучение на русенски педиатри, насочено към профилактиката на заболяванията при децата.

Основната цел на инициативата бе да се обърне внимание на медицинският персонал върху симптоматиката на някои заболявания при децата, които ако не бъдат диагностицирани навреме и бъдат насочени към правилния специалист за лечение в бъдеще им създават безкрайно много проблеми. По думите на д-р Меджидиев е изключително опасно да се подценява дори хремата, която в последствие може да доведе до усложнения включително на слуха. От преминалите на преглед при него около 30 деца имало случаи на трета сливица и такива с  променена захапка.

Доц. Христо Шивачев пък коментира, че при момчетата профилактиката е изключително важна, защото при нея се откриват хернии или случаи на забавено слизане на тестисите, което на по-късен етап може да доведе до стерилитет.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук