„Екзакта“: Желаещите да гласуват намаляват

0

От началото на кампанията до момента делът на желаещите да гласуват леко се свива.

Това показват данните от национално проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено между 10 и 17 септември чрез интервю „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски параметри. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта“.

Според социолозите, причина за намаляване броя на заявилите че ще гласуват на изборите на 2 октомври е обострянето на кампанията чрез ползване на черен пиар и компромати, което в крайната фаза по-скоро може да отблъсне, отколкото да привлече избиратели.

Към 17 септември данните на „Екзакта“ показват, че е възможно да гласуват около 47% от интервюираните, около или малко под 2,5 млн. избиратели, живеещи в България. 30% от българите към момента заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около една четвърт се колебаят как да постъпят и кого да изберат. От тези данни е видно, че улягането на електоралните пластове ще продължи буквално да самия изборен ден, посочват анализаторите.

Според данните в изследването, много вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент. Данните за електоралните нагласи към 17 септември  показват, че ГЕРБ – СДС е  с дял от 26,2% от гласуващите българи. Втора политическа сила са „Продължаваме Промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са „БСП за България“ с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са „Възраждане“ с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва „Демократична България“ с резултат от 7,5%. „Има такъв народ“ засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите. „Български възход“ е с дял от 4 на сто от гласуващите.

Резултатът на „Български възход“ от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент, отбелязват социолозите и допълват, че за тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев. Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на „Изправи се, БГ“ от началото на кампанията, коментират анализаторите.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук