Електрически катамаран ще вози туристи между Силистра и Кълараш

0

Община Силистра ще придобие пътнически катамаран, който ще осигурява транспортно – комуникационна връзка с разположения на отсрещния бряг на р. Дунав румънски град Кълараш, съобщават от местната управа.

Той ще е с дължина 14 метра и широчина 6 метра. Катамаранът ще бъде оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

Плавателният съд ще бъде придобит по Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г. Отпуснатите средства са близо 2 млн. евро, а партньори по проекта са Окръжният съвет в румънския град Кълъраш и Община Силистра. Румънските партньори пък ще придобият хидробус тип “Амфибия“. Тези плавателни съдове ще превозват пътници до двата бяга на Дунав. Предвижда се да се изградят брегоукрепително съоръжение и рампа, осигуряваща достъп на малки плавателни съдове до брега на реката и туристически маршрути за гостите на двата града.

Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав. Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката

 

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук