Електрическите тротинетки – с до 25 км/ч.

0
233
електрическите тротинетки

Всички електрически тротинетки трябва да развиват скорост до 25 км/ч. Това ще бъде една от поправките в Закона за автомобилните превози, които бяха обсъдени по време на заседание на ресорната транспортна комисия с участието на Министерството на транспорта и бранша.

Ограничението ще бъде записано и като едно от изискванията към вносителите на тови вид транспортни средства.

„Това ще е основно изискване към вносителите. Превозните средства трябва да са произведени с тези параметри и не трябва да завишават заложените в закона. Както и при превозните средства, всяка манипулация подлежи ред и на контрол“, обясни пред депутатите директорът на „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и допълни, че след закупуване няма да подлежат на регистрация.

„В цяла Европа има проблем с тези индивидуални превозни средства. Ние взехме информация от няколко европейски държави и добавихме някои условия с оглед на българската обстановка, така че те да бъдат ограничени и регулирани по някакъв начин“, обясни мотивите Попов.

По време на разговорите с доставчиците е станало ясно, че вграденият GPS освен да следи за местоположението на превозното средство, ще има и ограничаваща функция на скоростта до 18 км/ч в парковете и 25 км/ч извън тях.

МВР предлага водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни елементи, да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 километра в час, да не превишават максимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години.