ЕС даде зелена светлина на споразумението с Великобритания за Брекзит

0

Лидерите на страните членки на Европейския съюз най-накрая одобриха споразумението за излизането на Великобритания от Общността по време на извънредната среща в Брюксел днес.

Споразумението сега трябва да бъде подкрепено – или отхвърлено – от депутатите в британския парламент, съобщава news.bg. Лидерите на страните членки на ЕС одобриха споразумението за Брекзит, което по-рано беше постигнато с британското правителство на премиера Тереза Мей.

Въпросното споразумение се състои от два основни документа. Първият документ от 585 страници ще ръководи действията на двете страни до излизането на Великобритания от Общността, което е определено за 29 март 2019 г.

Този правно обвързващ текст обхваща споразумението за „развода“ на Обединеното кралство с ЕС, правата на гражданите и редица мерки, за да се гарантира, че няма твърда граница между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Република Ирландия, която членува в ЕС. Започвайки от март 2019 г. Великобритания ще навлезе в преходен период, който е определен да продължи до декември 2020 г.

Вторият, който е правно необвързващ документ, е политическа декларация, която очертава стремежите за бъдещето, включително поддържането на търговски отношения между ЕС и Лондон, обща външна и отбранителна политика, както и тесните отношения в областта на правоприлагането и наказателното правораздаване.

Много очакваното одобрение на сделката за Брекзит не дойде без сериозни спънки. Испания заплаши в последния момент да се оттегли от срещата на върха на ЕС, докато не получи уверения относно търговските споразумения с Гибралтар – британска отвъдморска територия с 30 000 жители. Мадрид обаче оттегли заплаха си, след като получи гаранции от британското правителство и от ЕС.

Британският премиер Тереза Мей се срещна с официални представители на ЕС по-рано тази седмица, за да осигури подкрепата им преди срещата на върха. Вкъщи обаче тя е изправена пред силна опозиция срещу нейното споразумение за Брекзит, което тя твърди, че е най-доброто възможно.

Въпреки че ЕС подкрепи споразумението за развода с Великобритания, през декември то трябва да мине през британския парламент. Лейбъристката партия, либералдемократите, Шотландската национална партия и Демократичната юнионистка партия се зарекоха да гласуват против сделката на Тереза Мей, както и мнозина членове на нейната Консервативна партия.

Ако те отхвърлят споразумението, Великобритания ще трябва да излезе от ЕС без сделка, тъй като датата на напускането не може да бъде променена. Другите варианти, предложени от британски депутати, включват провеждането на друг референдум за Брекзит или предсрочни парламентарни избори.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили