ЕС спира полетите от Беларус заради приземяването на самолет на RyanAir

0

Европейският съюз (ЕС) ще наложи санкции на Беларус заради приземяването на самолет на компанията RyanAir в неделя на летището в Минск. Машината бе принудена да кацне, а пътуващият на борда беларуски журналист и опозиционер Роман Протасевич – арестуван заедно с приятелката му.

Действията на беларуските власти предизвикаха международен скандал. И ЕС, и САЩ настояват за незабавното освобождаване на Протасевич. От авиокопманията обявиха, че извършеното приземяване е „държавно пиратство“. Самолетът им бе принуден да кацне от беларурски изтребител МиГ-29. Оправданието бе сигнал за бомба, каквато не беше открита. От RyanAir казаха още, че на борда на самолета е имало агенти на КГБ и заподозряха, че това било добре планирана операция.

Междувременно майката на Протасевич обяви, че той има проблеми със сърцето, които могат да се влошат от стреса при ареста. Властите в Минск отговориха с видео с журналиста. В него той обяснява, че е добре и дава показания за организиране на протести срещу режима на президента Александър Лукашенко.

ЕС ще наложи нови икономически санкции на Беларус, стана ясно в понеделник вечерта. Очаква се и забрана за полети на беларуски авиокомпании през европейското въздушно пространство и до европейски летища. Бе отправен призив европейските авиокомпании да не прелитат над Беларус.

Американският президент Джо Байдън обяви, че принудителното приземяване е „пряко посегателство върху международните норми“ и нарече случилото се „възмутителен инцидент“.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили