ЕС в Израел отмени събитието по случай Деня на Европа заради участието на крайно десен министър

0

В понеделник делегацията на Европейския съюз в Израел отмени дипломатическия прием по случай Деня на Европа заради планираното участие на крайнодесния израелски министър Итамар Бен-Гвир, който разкритикува решението като форма на „заглушаване“.

„За съжаление тази година решихме да отменим дипломатическия прием, тъй като не искаме да предлагаме трибуна на човек, чиито възгледи противоречат на ценностите, които ЕС отстоява“, се казва в изявлението на делегацията.

Брюксел отбелязва 9 май като „Ден на Европа“ в чест на френска декларация от 1950 г., довела до създаването на органа, който се превърна в ЕС. Министърът на националната сигурност Бен-Гвир щеше да представлява израелското правителство на тазгодишния прием.

Реакцията на ЕС обаче подчертава дипломатическите проблеми, с които се сблъсква религиозно-националистическата коалиция, ръководена от министър-председателя Бенямин Нетаняху, чийто съюз с Бен-Гвир и другия прозаселнически лидер Безалел Смотрич предизвика безпокойство дори сред международните съюзници на Израел.

Приветстваме решението на Европейския съюз да се въздържи от предоставяне на платформа и легитимност на министър Бен Гвир, който насърчава расистка и дискриминационна политика спрямо общностите, които представляваме„, заявиха групите.

Отделно културно събитие за израелската общественост ще продължи, както е планирано, „за да отпразнуваме заедно с нашите приятели и партньори в Израел силните и конструктивни двустранни отношения„, заявиха от делегацията на ЕС в Израел.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук