ЕС временно забрани износа на ваксини

0
Снимка: Unsplash

ЗдрастиВаксини срещу коронавируса, които са произведени на територията на Европейския съюз, ще се изнасят за трети страни само с разрешение. Това реши Европейската комисия, като ограничението ще важи до края на март месец 2021 г., съобщава бТВ. То ще се прилага само за компании, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.

Държавите членки ще дават разрешение, като от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксините. Целта е достъп до препаратите за всички граждани на Съюза и преодоляване на настоящата липса на прозрачност при износа.

„Предоставихме авансово финансиране на дружествата, за да изградят необходимия капацитет за производството на ваксини, така че доставките да могат да започнат веднага след разрешаването им“, коментира комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес.

Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен механизмът е временен и ЕС ще продължи да изпълнява поетите ангажименти към държавите с ниски и средни доходи.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили