ЕС започва антитръстово разследване на Microsoft във връзка с обвързването на Teams

0

Европейската комисия започва официално антитръстово разследване срещу Microsoft за включването на софтуера Teams в пакета за производителност Office. Това разследване следва след антиконкурентна жалба, подадена от компанията Slack през юли 2020 г., във връзка с бързото разрастване на популярността на Microsoft Teams по време на пандемията.

Европейската комисия ще провери дали Microsoft наруши правилата на ЕС за конкуренцията, като свърже Microsoft Teams със своите пакети за продуктивност Office 365 и Microsoft 365. Изпълнителният вицепрезидент на Комисията за политика в областта на конкуренцията, Маргрете Вестагер, подчертава, че целта е да се гарантира конкурентността на пазара и свободният избор на продукти от страна на компаниите.

Microsoft отговори на жалбата, като уважава работата на Европейската комисия и се ангажира да работи с нея за намирането на решения, отговарящи на опасенията на регулаторите.

Това е първият път след близо 15 години, в който Microsoft се изправя пред антитръстово разследване от страна на Европейската комисия. Преди това компанията беше наложена глоба от 730 милиона долара за случаите с пакетните продажби на Windows Media Player и Internet Explorer през 2004 и 2009 година.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук