Есента идва с превалявания и понижение на температурите

0
Облачно време, дъжд и вятър

Астрономическата есен, чието настъпване ще отбележим късните вечерни часове на Деня на независимостта, идва с превалявания и понижение на температурите.

Това показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес над страната ще започне да нахлува сравнително студен въздушен фронт.  В повечето райони вятърът ще е слаб до умерен от запад-югозапад, но привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. След обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. По-интензивни валежи и гръмотевична дейност ще има вечерта на места в Северна България, а през нощта срещу вторник и в източните райони. Максималните температури ще са между 26° и 31°С.

До средата на седмицата времето ще бъде доста динамично, с чести промени. Ще има променлива облачност, на места – и превалявания от дъжд. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен и температурите ще се понижават, повече в Северна България. До сряда-четвъртък преобладаващите максимални ще са между 15° и 20°С. Най-ниските минимални ще са в четвъртък и петък – предимно между 5° и 10°С.

През втората половина от седмицата вероятността за валежи чувствително ще намалее, над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се смени със запад-югозападен и ще започне повишение на температурите; в неделя в повечето места минималните ще са между 10° и 15°, максималните – 25°-30°С.