„Етническа хармония“

„Етническа хармония“ с покана към русенци да отпразнуваме Коледа заедно

Автор:
10 дек. , 2017  

Покана към русенци да посетят коледния концерт “Да празнуваме заедно” отправят от фондация „Етническа хармония“.

Концертът ще бъде в четвъртък, 13 декември от 17:30 ч. в Пленарната зала на Община Русе. Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондация „Етническа хармония“.

Публиката ще се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. От сцената за пореден път ще струи много настроение и много български, арменски, турски, ромски и руски фолклор.

Над десет танцови и музикални състава ще вземат участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Най-малките изпълнители на сцената ще са децата от детска градина „Русалка“. Пищни класически танци са подготвили чаровниците от балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева и децата от „Арт Денс Класик“ при ОДЦКИ с ръководител Силвия Малинова. Като на всеки празник, в програмата са включени много фолклорни изпълнения. Коледари ще изрекат наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година. Китка песни от различни фолклорни области ще поднесат певиците от НУИ „Веселин Стоянов“. Младежите от детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ с ръководител Явор Пиргозлиев при Общински детски център за култура и изкуство и талантите от фолклорен анасамбъл „Зора” при Общински младежки дом с ръководител Мъгърдич Астхигян ще накарат сърцата на всички в залата да затуптят в ритъма на ръченица.

Зрелищно ревю с изискани тоалети, осветени с ЛЕД светлини е един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Момичетата и момчетата от професионална гимназия по облекло ще дефилират със специално подготвена колекция „Космос”. В програмата с коледни песни на руски и български ще участва и вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова.  Чаровникът Серджо Авакян и неговата сестра ще се изявят като солисти с арменски песни и танци заедно с момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Детска вокална формация „Слънце“ на Наталия Константинова ще накарат публиката да запее „Песен за България“ на Мая Нешкова. Турски, български и ромски фолклор ще представят децата от музикална формация „Дунавски звуци” при дружество „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми.

И тази година добрият Дядо Коледа ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни изненади.

 

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

 

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.