Ето къде ще се намира руската база на Луната

0

„Роскосмос“ започна активна работа по разработването на проект за руската лунна база. Космическото ведомство вече е решило къде ще се намира базата и какво оборудване включва тя. Това заяви пред ТАСС изпълнителният директор на „Роскосмос“ Александър Блошенко.

„Районът около Южния полюс на Луната е благоприятен по отношение на топографията и условията. Там има достатъчно светлина за слънчеви панели и има кратери с постоянно затъмняване и запаси от воден лед. Последните могат да се използват за гориво, суровини и като научен обект за изучаване на еволюцията на Вселената“, отбеляза мениджърът.

Енергията ще се осигурява от ядрени модули, които „Росатом“ ще разработи като част от космическата енергийна програма. Самото подготвяне на площадката за изграждането на базата ще се осъществява от роботи.

„Планираме да инсталираме оборудване за изучаване на дълбокия космос и специални телескопи за проследяване на астероиди и комети, заплашващи Земята със сблъсък. Също така на Луната се планира да се създаде тренировъчна площадка за тестване на технологиите, които ще са необходими за придвижването на Русия в по-далечния космос“, разкрива изпълнителният директор.

Руската база на Луната обаче няма да се появи в близко бъдеще. Първите финансови средства по финансирането на необходимите за създаването ѝ технологии ще се инвестират след 2025 г. Очаква се руската лунна база да стане факт най-рано към средата на този век.