Евродепутат: Бедността в България е шокираща

0
София ин'т Велд

В България има шокиращо бедни хора, които нямат достъп до течаща вода или отопление, но това не е защото държавата е бедна, а защото се управлява лошо. Такава констатация направи евродепутатката София ин‘т Велд, която е на посещение у нас.

Тя разкритикува прокуратурата за това, че е пасивна и не образува дела за корупция. Ин‘т Велд и други депутати от комисията по вътрешни работи на Европейския парламент са имали среща с главния прокурор Иван Гешев. Пита ли го за конкретни дела, но той им отговарял, че не знае на какъв етап са. Едно от обсъжданите разследвания било това за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, на които се виждат златни кюлчета в чекмеджето му.

“Голяма част от въпросите, които ние зададохме, бяха свързани с инерцията, с липсата на активност, на започнати разследвания. Зададохме въпрос за конкретен случай, свързан с печално известната снимка на предишния министър-председател и получихме отговор: „Не знам къде се намира този случай по отношение на производството“. Тук става въпрос за случай с голяма чувствителност, сериозна важност и се очаква главният прокурор да е наясно“, разказа ин‘т Велд.

Корупцията не е уникален за България проблем, подчерта евродепутатката. Според нея обаче у нас има „твърде много безнаказаност“. Това е лош сигнал към гражданите, коментира тя.

Евродепутатката обаче заяви, че имало надежда, защото у нас се срещнала и с много енергични хора, които искали да променят ситуацията.

Най-добрата агенция за подбор на персонал