Евродепутати искат разследване на полицейското насилие на протестите

0
89

„Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември“, започва писмото цитирано от „Дневник“.

Евродепутатите са изпратили искането си до вътрешният министър Христо Терзийски. Адресант е работната група за медиите към Европарламента.

Димитър Кенаров пострада при протестите на втори септември. Бил е ритан и удрян от полицаи, въпреки че се е легитимирал.  Според разказа му е влачен през целия площад до стълбите на парламента и държан 5 часа до стената на Партийния дом. Въпреки представянето на журналистическа карта е преместен в полицейски микробус, където е държан час, а след това е откаран в 5-о РПУ, без заповед за задържане и без достъп до адвокат. Журналистът описа разказът си и в публикация в социалните мрежи.

„Всички твърдения за малтретиране и насилие срещу журналисти трябва да бъдат незабавно разследвани“ и да се вземат „незабавни стъпки, за да се гарантира, че всички журналисти, отразяващи протестите и публични събития, могат да го правят в безопасност и независимост и с пълната защита на закона“, пише още в писмото.