Евродепутатите: България и Румъния в Шенген в началото на 2023 г.!

0

За се сложи край на дискриминацията и България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на 2023 г.

За това настоява Европейският парламент в резолюция, приета днес. Резолюцията беше приета с 547 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 43 гласа „въздържал се“.

Като отбелязват, че Шенгенското пространство е „едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, членовете на ЕП изразяват „изумление“ във връзка с факта, че Съветът не е успял да вземе решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни изпълняват необходимите условия от 2011 г. насам.

Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва сериозно влияние върху живота на мобилните работници и гражданите, заявяват членовете на ЕП. Контролът по вътрешните граници има и отрицателно въздействие върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, като се възпрепятства вносът, износът и свободното движение на стоки от товарните пристанища.

Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС. Чешкото председателство на Съвета посочи, че възнамерява да проведе обсъждания по темата преди края на 2022 г.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук