Еврокоординатор кръсти „Дунав“ 1, догодина чакаме „Дунав“ 2

0
Карла Пайс, европейски координатор

Карла Пайс, европейски координатор за коридор „Рейнско-Дунавски“, счупи бутилка шампанско в борда на новия катамаран на АППД, давайки му името „Дунав“ 1.

На тържеството на понтон №8 на русенския кей присъстваха още служебният министър на транспорта Христо Алексиев, кметът на Русе Пламен Стоилов, гости от сродните на АППД агенции от дунавските страни.

„Аз съм от Нидерландия, страна, чиято икономика в много голяма степен е свързана с водните пътища, вярвайте ми, това е много разумна инвестиция“, каза в приветствието си г-жа Пайс и пожела на директора на АППД Павлин Цонев и на капитана на кораба Красимир Кънчев успешно и безаварийно плаване.

„Вече са открити процедурите за две обществени поръчки – за драгиране на критичните участъци от реката и за доставка на втори хидрографски кораб, който да попълни флотилията на АППД“, съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев. По думите му, новият кораб, който най-вероятно ще носи името „Дунав“ 2, ще бъде в Русе до края на 2018 г.

След приветствията г-жа Пайс счупи традиционната бутилка шампанско в борда на „Дунав“ 1, а по стар морски обичай директорът на АППД Павлин Цонев положи тапата в специално подготвена кутия и я предаде на капитан Кънчев.

„Дунав“ 1 е катамаран с тонаж 83 тона, с дължина 24 метра и широчина 7,3 метра, газене 1,30 м. Той ще замени хидрографския кораб „Вит”, който е строен в далечната вече 1979 г.

Оборудван с мощна хидрографска апаратура и лазерна система, „Дунав 1“ ще извършва заснемане на дъбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите.

Чрез проучванията и измерванията ще се проследяват хидроморфоложките изменения на реката и движението на седиментите, които са причина за образуването на прагови участъци. Извършването на точни анализи ще дава насоки за потенциалното изменение на корабоплавателния път в българския участък от реката.