Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете.
Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 хил. души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт.
Най-полезно е да се консумира тъмен шоколад. Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане.
Шоколадът, особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.