Европейско финансиране – само за втори мост при Русе

0
Европейско финансиране

Европейско финансиране може да се ползва само за втори мост при Русе. Това е казала . в отговор на въпрос на кмета на Силистра д-р Тотко Найденов регионалният министър Петя Аврамова по време на срещата от кампанията „Образцова община“ за Северен централен район във Велико Търново регионалният министър Петя Аврамова. За всички останали ще се търси публично-частно партньорство.

По-думите на министър Аврамова, предвижда се над реката да бъдат изградени общо 5 моста, като за първия – между Свищов и Зимнич вече има постигнато съгласие между България и Румъния. Тя обаче не е уточнила на какъв етап са преговорите между двете страни за изграждането на втори мост край Русе.

„Вече има постъпили искания от страна на частни фирми за изграждане на мостове над Дунав между Българи и Румъния. Бизнесът иска да ги прави на концесия, за да се подобри свързаността и да се облекчи трафика, което ще гарантира възвращаемост на вложенията“, е подчертала министър Аврамова,

Като ключови за региона тя е определила изграждането на магистралите „Хемус“ и Русе – Велико Търново, проекта за тунел под Шипка, като крайният ефект ще е подобряване на икоомическата среда, от което ще се възползват близо 3 милиона души, живеещи в Северна България.