Ежедневно блокират по 1 млн. опита за незаконно „копаене“ на криптовалути

0
122
Ежедневно блокират по 1 млн. опита за незаконно „копаене“ на криптовалути

Компаниите за киберсигурност блокират по един милион опита за незаконно „копаене“ на криптовалути ежедневно. Но и престъпниците продължават да са активни в мрежата, въпреки че опасният криптоскрипт Coinhive бе спрян по-рано тази година.

Хакерите влизат в компютрите на потребителите и използват мощността на машините им за „копаене“ (cryptojacking) на криптовалути без съгласието на собственика. Много устройства, заразени първоначално, продължават да се опитват незаконно да добиват криптовалути. Malwarebytes блокира ежедневно и над един милион заявки за добив на криптовалута от конкурента на Coinhive – CoinLoot.

Това престъпление е много трудно да се засече, а разпространението му става чрез сайтове или реклами, в които има скрипт. Няма никакви индикации, че компютърът или рутерът са нелегално използвани, освен че процесите се изпълняват изключително бавно. По този начин най-често се „копаят“ валутите Monero и Bytecoin, които са CPU-интензивни. Компанията Malwarebytes е идентифицирала и нов “копач” на име WebMinePool, който атакува рутери, заразени преди това с Coinhive.