Facebook ще следи за фалшиви новини от България и Унгария

0

Facebook въвежда нови регулации за Унгария и България. Специален екип от служители ще проверява неверните и подвеждащи информации в социалната мрежа. Те ще бъдат маркирани, за да могат останалите потребители да знаят, че източникът не е достоверен и информацията – невярна. Ще се маркират също подправени снимки и видеа.

„Когато проверителите на факти оценят дадена публикация като невярна, Facebook намалява нейното разпространение. Така потребителите я вижда по-рядко във фийда си. А ако потребител иска да сподели публикация, която е фалшива, ние го предупреждаваме. Проверителите обаче нямат право да премахват публикации“, обясни пред Нова телевизия Якоб Тубовски, който е представител на Facebook за България.

В проверяващите екипи ще има и по един журналист. Целта е да се ограничи разпространението на публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят, манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения, конспирации, подстрекаващи към насилие, потискане на правата на гласоподаватели, информация, която нарушава правилата на Facebook, неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса.

Новите правила ще започнат да действат до няколко седмици.