Факелно шествие и прожекция на филм за 100-годишнината от Ньойския договор

0
89
факелно шествие и прожекция на филм членове и симпатизанти на ВМРО в Русе ще отбележат 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

С факелно шествие и прожекция на филм членове и симпатизанти на ВМРО в Русе ще отбележат 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, съобщиха от политическата партия.

В понеделник, 25 ноември, в зала „Сименс“ в Корпус 2 на Русенския университет ще бъде прожектиран документалният филм, „Сага за попилените възможности“. След прожекцията ще има дискусия за значението на договора, квалифициран от много български учени като „едно от най-тъжните събития в новата българска история“.

Пак от 17:30 часа, но два дни по-късно – на 27 март, от Паметника на Стефан Караджа в Русе ще тръгне факелно шествие, което ще се придвижи до Паметника на Свободата, където всички участници ще могат да склонят глава пред саможертвеният идеал на поколенията българи, дали живота си за национално освобождение и обединение на земите, останали извън пределите на Родината..

От ВМРО – Русе отправят покана към всички граждани да се включат в събитията и да изразят своята синовна почит към нашите герои.

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война (виж Версайска система от договори). Подписан е от българска страна, под огромния натиск на Съглашението, от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ратифициран е на 15 февруари 1920 г.