Фалос, дръжка от амфора и глава на орел от Сексагинта Приста в национална археологическа изложба

0

Експонати от новите разкопки н римската крепост Сексагинта Приста ще бъдат изложени в националната археологическа изложба, съобщи д-р Върбин Върбанов. Те ще бъдат експонирани в Националния археологически институт с музей към БАН в София за деня на археолога, който гилдията отбелязва на Зарезан – денят на Свети Трифон, покровителят на лозари и винари.

През 2022 г. д-р Върбин Върбанов и неговият екип проучваха част от римската крепост Сексагинта Приста, която е разположена в имот – частна собственост. Трудно и деликатно те работиха от март до юли, като преминаха през историята на Русе като по учебник. В началото попаднаха на къща от османския период, където се разкриха глинени съдове в разнообразни форми – кани, гювеч, стомни, ибрик, гърнета, паници. По-късно попаднаха на отделни монети от Средновековието, но особено добра находка бе Римска къща от периода на късната Античност. Намерена бе керамика от 5-6 век сл. Хр. Тази къща е била построена със зидове от камък в долната част, както и от кирпич нагоре, който е укрепен с дървени колове в самия зид. Под нея има три различими периода от римско време, след което се открива Тракийска къща. В нея бе намерена запазена пещ за всекидневни нужди, както и свещено място – есхара, ритуално огнище за поднасяне на дарове, което се датира от 1 век сл. Хр. Под този хронологичен слой се разкриха множество тракийски ями, които са част от предисторията на култовия живот на Сексагинта Приста. Макар като цяло площта на разкритията да е изключително малка, а проучването – технически сложно, археолозите успяха да извършат това изучаване на древните пластове, което е много важен елемент от познанието за римската крепост и поселищния живот в древния град преди Русе. А междувременно неизвестни извършители успяха да отмъкнат част от скъпата екипировка на археолозите, което вгорчи техните благородни усилия.

Сред експонатите, които ще се представят в София, са дръжка от амфора с печат, който определя произхода на изделието, глава на орел – похлупак, глинена фигурка – идол, костна апликация с фалос, както и релеф на жена от керамичен съд. Очаква се костната апликация да бъде сред избраните, които да застанат на корицата на бъдещия каталог от изложбата, тъй като представлява изключителна рядкост.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук