Фармацевти протестираха пред сградата на РЗОК в Русе

0

За половин час голяма част от аптеките в Русе останаха затворени и не обслужваха граждани.

Фармацевти организираха протест, като се събраха пред Районната здравноосигурителна каса в града. Причината за недоволството са предложените промени в наредба, определяща правилата за предписване и отпускане на медикаменти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса.

„Ние сме квалифицирани фармацевти и ни обезценяват труда. Купуваме едно лекарство на определена сума и сме длъжни по Здравна каса да го дадем на същата цена на пациента. Досега получавахме по пет лева от Здравната каса. Тези пет лева сега искат да ни ги вземат. Ние трябва да имаме реална надценка на това лекарство, което не струва малко пари“, обясни магистър-фармацевт Елена Бобева.

Моника Иванчева-Микова – председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе обясни, че промените ще ощетят собствениците на аптеки, тъй като няма да могат да си покриват разходите. По думите й, немалко аптеки в града днес не са работили от 9:00 до 9:30 часа.

„Обясняваме на пациентите кои са нашите притеснения. Ако ние нямаме интерес да обслужваме пациентите, никой не може да ни задължи да го правим“, каза още Микова.

Протестиращите внесоха в Районната здравноосигурителна каса в Русе и своето становище.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук