Федерацията по вдигане на тежести плати глобата от 250 000 долара, юношите ще участват на Европейското

0
35
глобата от 250 000 долара

Българската федерация по вдигане на тежести плати глобата от 250 000 долара, която й беше наложена от Международната федерация по вдигане на тежести. Това направи възможно участието на български състезатели в започващото днес в Милано Европейско първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки.

Сумата беше осигурена чрез договори за реклама с най-големия вносител на автомобилни гуми и верига от професионални сервизи за гуми Медина Мед за 150 000 лв. и със СПОРТ ТОТО за 250 000 лв. 18 хиляди лева бяха дарени от физически лица.

След като глобата беше платена, стана възможно участието на 21 млади български състезатели на Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 15 и до 17 години, което започва днес в Милано (Ит). Освен за медалите, те ще вдигат за спечелването на още една квота при девойките за Младежките олимпийски игри, които предстоят тази есен в Буенос Айрес. България вече има една квота при юношите, а за да спечелим максимално възможните в щангите общо две, трябва да се наредим сред първите 4 в класирането по нации при девойките.

До момента България има спечелени три титли от Младежки олимпийски игри – на Божидар Андреев, Георги Шиков и Боянка Костова.

За последните три години младите български щангисти спечелиха общо над 70 медала от световни и европейски първенства.