Фермери блокираха пътя София – Варна, искат оставки

0
44
фермери блокираха пътя София – Варна

Няколкостотин фермери – овцевъди и козевъди, блокираха главен път София – Варна в района на великотърновското село Шереметя.

Животновъдите обвиняват държавата за кризисната ситуация в бранша през последните 10 години и настояват за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Те запалиха вълна и изляха мляко в знак на протест срещу неадекватната държавна политика към сектора.

Животновъдите настояват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Овцевъдите смятат, че е крайно време да бъде очертана целенасочена държавна политика, която да стабилизира сектора и да възроди изконното българско овцевъдство и козевъдство. Според тях това трябва да е национална стратегия, а не “пожарни” действия след обявяване на протести.

Те приеха декларация до министър-председателя Бойко Борисов, в която заявяват, че пренебрежителното отношение към сектора “води до бавна и сигурна смърт за българското овцевъдство и козевъдство”.