олимпийския огън

Фигуристка запали олимпийския огън, Радослав Янков развя българския флаг

Автор:
9 февр. , 2018  

Олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 по фигурно пързаляне Ким Ю-На имаше честта да запали олимпийския огън на церемонията в корейския град Пьонг Чанг, с която официално беше даден стартът на XXIII Зимни олимпийски игри. След като премина през още няколко спортисти, сред които един от корейските герои от световното по футбол през 2002 г. Чун Хван Ан, факелът беше качен до олимпийския жертвеник от две състезателки, по една от Северна и от Южна Корея, на обединения отбор по хокей за жени.

Предвождана от сноубордиста Радослав Янков, българската делегация премина 32-а от общо 92 нации, тъй като заради корейската азбука излизането на държавите беше различно от досегашното. Последен в парада на спортистите премина обединеният отбор на Северна и Южна Корея. Те дефилираха с флага на Корейския полуостров, като той беше носен от двама спортисти – по един от двете държави.

В Олимпиадата ще участват 2925 спортисти от 92 страни, които ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт. За първи път ще видим атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002-ра година насам.

Официалната церемония започна с обратното броене, в което се включиха и зрителите, и зрелищна и пищна дъга, която озари небето на олимпийския стадион. „Портите на бъдещето“ отведоха зрителите на церемонията към вълнуващо шоу, което представи едно технологично бъдеще и завърши с посланието, че благодарение на технологиите днес хората могат да бъдат свързани навсякъде, независимо къде се намират. Танци и бойни изкуства представиха част от културата на Южна Корея пред 35-те хиляди зрители на олимпийския стадион.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.