Филм за проф. Арнаудов, извел хор „Родина“ до титлата „Хор на света“, представя БНТ

0

Филм, посветен на именития хоров диригент и музикален педагог проф. Васил Арнаудов – дългогодишен ръководител и диригент на русенския хор „Родина“, един от най-ярките представители на българската музикална култура през втората половина на XX век, ще излъчи Българската национална телевизия.

Васил Арнаудов посвещава голяма част от живота си на русенския хор „Родина“. От 1963 г. до смъртта си през 1991 той работи с него като пътува всяка седмица от София до Русе за репетициите. В периода 1983-1991 г. той е и заместник-председател на читалище „Зора“ в Русе. С много труд, амбиция и педагогически такт проф. Арнаудов извисява музикалното равнище на хора, прави го обичан и ценен както от гражданството, така и от музикалната общественост

През 1988 г. с хор „Родина“ Васил Арнаудов постига най-голямото признание за българското хорово изкуство – 5 първи награди и титлата „Хор на света“. Това става в Ланголен (Великобритания), където се провежда най-големият състезателен фестивал за самодейни хорове в света. Конкурсът е в четири раздела, като „Родина“ печели и в четирите категории, което е истински прецедент в историята му.

За успехите си с вече, за съжаление несъществуващ хор „Родина“ маестро Арнаудов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“.

Филмът „Васил Арнаудов – диригент на света“, ще бъде представен на 14 юни, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1. Сценарист и режисьор на документалния филм, с който се отбелязва 90 години от рождението на именития диригент, е Георги Тошев, оператор е Георги Гвоздев, а режисьор на монтажа – Калояна Климентова.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук