Финансирането на АМ „Дунав-Егея“ обсъждано на среща с ЕИБ

0
2234

Проектът за автомагистрала „Дунав-Егея“ е бил основна точка в обсъжданията на официална среща между вицепрезидента и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, управителя на „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ Румен Марков и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Срещата се е състояла вчера в Люксембург, съобщиха от компанията.

На срещата са присъствали и експерти от Европейската инвестиционна банка, с които са били обсъдени въпроси по финансирането на големия инфраструктурен проект.

АМ „Дунав-Егея“ ще бъде част от основната трансевропейска транспортна мрежа (ТЕН-Т) в България, в съответствие с Регламент на ЕС 1315/2013 и ще свързва два ТЕН-Т коридора – „Рейн-Дунав“ и „Ориент/Източно Средиземноморие“. Основното й предназначение е да поведе тразнитния автомобилен поток на товари и пътници по нова, модерна инфраструктура от Европа към страните от Близкия изток.

„Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ са направили предложение за създаването на нов Егейско-Балтийски ТЕН-Т коридор, част от който ще е АМ „Дунав-Егея“, се отбелязва в прессъобщението.

В България магистралата ще започва при Дунав мост край Русе, ще преминава в посока север-юг през Прохода на републиката и ще завършва на Егейско море в Гърция.

АМ „Дунав-Егея“ ще осигури най-високото ниво на транспортно обслужване между регионите в Централна България и ще гарантира сериозен ръст в развитието на икономиката на България, пише още в прессъобщението.