Финансово решение за магистралата Русе – В. Търново – до края на годината

0

До края на тази година трябва да има финансово решение за изграждането на новата магистрала между Русе и Велико Търново.

Това каза в Русе служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева. Тя допълни, че в момента тече процедура от АПИ за избор на изпълнител за проектиране и строителство на участъка от Русе до Бяла и за обходният път на Бяла. Подадени са и конкретни оферти.

„В новата Оперативна програма „Транспортна свързаност 2021–2027“, в проекта на тази програма е включен този проект Автомагистрала „Русе – Велико Търново“. Сега в момента програмата е за съгласуване и одобрение от Европейската комисия, изпратена през месец април от колегите от Министерството на транспорта. Очакваме ревизиите на Европейската комисия… Дали проектът ще бъде финансиран по Оперативната програма или не, до края на годината ще стане ясно. Даже може би септември, октомври“, каза още Андреева.

Тя добави, че все още на дневен ред е и темата за втори мост над река Дунав при Русе, но това няма как да се реши от служебното правителство.

Заместник-министър Андреева беше в Русе за кръщаването на първия специализиран кораб за драгиране на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Кръстница на драгата „Янтра“ беше посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър.