Финландска компания пуска “умни” гуми с дигитално управление

0
138
Nokian_Tyres_Intuitu

Финландската компания Nokian Tyres прави първи стъпки към дигиталното управление на гумите в реално време. Ново решение, наречено Nokian Tyres Intuitu, съчетава екипирани със сензори “умни” гуми с мобилно приложение, което записва данните от гумите и информира потребителя за важни параметри като налягане и температура, предава technews.bg.

Иновативната система първоначално ще бъде налична за гуми на земеделски селскостопански машини, но Nokian Tyres планира да разшири дигитализацията за цялата си продуктова гама.

Nokian Tyres Intuitu използва IoT сензори, които са инсталирани в гумите. Първата версия на сензорите ще изпраща данни за налягането на гумите и тяхната температура, които ще бъдат предавани чрез приложението към мобилното устройство и облачно пространство за съхранение на данните.

Системата не изисква никакви модификации на превозното средство – само гуми със сензори и мобилно устройство, като ще помогне да се предотвратят повреди и ще предупреждава за възможни аномалии. Поддържането на гумите в добро състояние запазва машината в експлоатация, минимизира принудителното спиране и други разходи, свързани с повреди.

Nokian Tyres Intuitu ще бъде представен на изложението „Agritechnica” през ноември 2019 г., а продуктът ще е наличен за закупуване през 2020 г. Първите гуми, оборудвани със сензори Nokian Tyres Intuitu, ще бъдат за селскостопански нужди, така че техни потребители вероятно ще са малки до средни земеделски и селскостопански предприятия.

Подобряването на ефективността на земеделието и логистиката е добре не само за бизнеса, но и за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Оптималното налягане в гумите предотвратява увреждането на почвата, което може да подобри добивите на различни реколти, казват от компанията.