Фирми на Марешки и бивша миска доставят лекарства за ковид

0

Фирми на бизнесмена и бивш депутат Веселин Марешки и на някогашната мис България Антония Петрова са сред доставчиците на медикаменти за лечение на коронавирус, съобщи Actualno.com. И двете дружества са избрани без обществена поръчка и ще получат десетки милиони от държавата.

Причината да няма търгове, а министерството да се договори директно с фирмите, е, че те са официални представители за България на големи фармацевтични компании, които произвеждат въпросните лекарства. Така фирмата „Фармнет“, която е еднолична собственост на „Марешки Холд“ получава договор за над 28.6 млн. лв. Те са за доставка на медикамента „Молнупиравир“ на производителя „Мерк“.

Фирмата „Топ Хоспитал Сървис“ на Ивайло Батинков пък ще почти 36 млн. лв. за доставка на лекарството Regkirona (INN Regdanvimab), който е монолокално антитяло. Притежател на разрешението за употребата му е унгарската фирма Celltrion Healthcare Hungary Kft. Неин единствени представител у нас „Топ Хоспитал Сървис“.

Батинков е женен за Антония Петрова-Батинкова, която през 2009 г. спечели конкурса „Мис България“. Справка в Търговския регистър сочи, че тя е член на съвета на директорите на фирмата.

Това не е първата подобна поръчка към дружеството. През миналия ноември здравното министерство й възложи доставка на същото лекарство за малко над 7 млн. лв.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили