Фирмите търсят работници, младежите – работа в офис

3
1898

За това алармира председателят на БСК Божидар Данев на кръгла маса, посветена на младежката заетост. Основният мотив на младите да избират обществения пред частния сектор било по-високото заплащане. По данни на НСИ през първото тримесечие на годината в публичната администрация средното възнаграждение е било 883 лв. Заетите в частния сектор са с 32 лв. по-малко.

У нас младежката безработица е около 22%, колкото и в другите европейски държави. Повечето младежи обаче в страната ни остават трайно извън пазара на труда. Първо, защото половината от безработните нямат никаква квалификация. Второ – бизнесът търси работници, а младите хора – работа в офис.

13% от фирмите планират да разкрият работни места тази година. Те обаче търсят главно инженери и работници в строителството, машиностроенето и информационните технологии. В същото време над 60% от младите завършват хуманитарни и икономически специалности. Младежите не проявяват интерес и към държавните стажантски програми, чрез които да получат професия.

За 70% от свободните работни места у нас се изисква средно образование, показва проучване на социалното министерство. Всеки пети работодател е готов да наеме хора, които да обучи, но безработицата сред младите хора остава висока.

3 КОМЕНТАРИ

 1. Няма кой да бачка, нали?! С 500 лева заплата е все едно с трици маймуни да хващат!

 2. „Първото тримесечие на годината в публичната администрация средното възнаграждение е било 883 лв. Заетите в частния сектор са с 32 лв. по-малко.“ А като отидеш на интервю за работа в частна фирма 440-500 лв. НСИ да махне от статистиката висшата администрация(без това са само връзкари) и шефовете на фирми, тогава ще се получи реалната обстановка.

 3. Не, няма да има кандидати за работа, защото на младите хора не им се работи.
  Искат в офис, служебна кола, бяла ризка, климатик…..
  Не искат да си цапат ръчичките.
  Заплащането в Русе особено е меко казано подигравка, но безспорен факт е, че младежите са ни доста мързеливи.
  А, най-лошото е, че вече и училищата не ги учат на занаят.
  Няма стругари, фрезисти, шлосери всеки иска да е мениджър, офис сътрудник, икономист.