Флотската кула в Русе отваря врати за Световния ден на река Дунав

0

Флотската кула в Русе ще отвори врати за посетители на 29 юни 2024 година, съобщиха от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Поводът е Световния ден на река Дунав, който се отбелязва на тази дата. На 29 юни 1994 г., 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на река Дунав. За първи път в България Денят на Дунав се чества през 2004 г.

Посетителите ще могат да разгледат музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас. Тя е създадена по идея на дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ и е открита през 2015 година.

Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.

На място всеки ще може да се запознае и с информационните материали по двата проекта, които се изпълняват в момента по програма „Дунавски регион“ 2021-2027 с участието на Агенцията – Danube Sediment_Q2 и Danube Water Balance.

Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни от 11 до 13 часа и от 14.30 до 16.30 часа.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук