Формула 1 одобрява нов самостоятелен спринтов формат

0
  • Съботните спринтови състезания във Формула 1 ще се превърнат в самостоятелни събития с нова квалификационна сесия „Shootout“, която ще замени финалната тренировка в six grands prix през 2023 г., като се започне от Азербайджан този уикенд.

Комисията на ФИА за Формула 1, която включва 10-те отбора, гласува единодушно за промяната на среща в Женева във вторник. Решението беше одобрено с електронно гласуване от Световния съвет за моторни спортове.

Промените означават, че петъчната квалификация, която следва едночасовата откриваща тренировка, ще определи стартовата решетка за неделната основна Гран при вместо съботния спринт.

В събота сутринта ще се проведе половин-часова квалификация „Sprint Shootout“ за определяне на стартовия ред за 100-километровото спринтово състезание същия ден, което предлага точки за първите осем финиширали, но вече не определя стартовата решетка за неделя.

Квалификацията ще бъде разделена на три части, като първата фаза ще продължи 12 минути, втората – 10 минути, а финалната стрелба за топ 10 – 8 минути.

В първите две фази пилотите ще трябва да използват нови гуми със средна смес, а в третата – меки.

Целта на промяната е да се добави вълнение и да се „достави повече опасност“.

Това може да означава, че пилотите ще имат само една обиколка, за да си осигурят полпозишън във финалната фаза на квалификацията, в зависимост от дължината на пистата и трафика.

Броят на спринтовите състезания се е удвоил след въвеждането им през миналия сезон.

От Формула 1 твърдят, че отделянето на спринта от неделното състезание ще подобри шоуто, като позволи на пилотите да се състезават свободно, без да рискуват стартовата си позиция за основната Гран при.

Спортът твърди, че телевизионната гледаемост се е повишила в петък, когато е имало състезателно действие, а не само тренировки.

Сесията FP3 (третата тренировка) в събота сутринта стана почти безполезна, защото никой не я гледаше, отборите не можеха да правят никакви промени по автомобила, освен да изпробват гумите за състезанието, така че нямаше истински интерес„, заяви шефът на отбора на Haas Гюнтер Щайнер пред Ройтерс миналата седмица.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук