Формула 1 започва с 2 старта в Австрия, без публика, с ТВ-излъчване

0

Сезонът във Формула 1 ще стартира с две състезания на пистата „Ред Бул“ в Австрия на 5 и 12 юли. Това стана възможно след като австрийското министерство на здравеопазването даде зелена светлина на предложението за домакинството на стартовете.

Одобрена бе концепцията за безопасност срещу разпространението на коронавирусна инфекция, която представиха организаторите на състезанието. И двата старта на пистата „Ред Бул“ обаче ще са без публика, но с телевизионно излъчване.

От правна гледна точка провеждането на състезания не се счита за организиране на масово събитие, а като подреждане на спортно съоръжение в съответствие с решението на австрийските власти за облекчаване на ограниченията при пандемия.

Според министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер концепцията за безопасност отговаря на изискванията на организацията на Гран При във Формула 1. Тя съдържа разпоредби за строги хигиенни мерки, редовни анализи и здравни проверки на членовете на екипа и всички останали служители.

Поради пандемията на коронавирус, календарът на Формула 1 все още не е стартирал и е претърпял големи промени. Гран при на Австралия, Монако, Франция и Холандия бяха отменени, а етапите в Бахрейн, Виетнам, Канада, Китай, Испания, Азербайджан и Канада бяха отложени за неопределено време. Стартът в Сочи беше насрочен за 25-27 септември.

Заради кризата с коронавирус четири отбора обявиха, че може да напуснат Формула 1.