Франки Запата не успя да прелети над Ламанша

0
160
Франки Запата не успя да прелети над Ламанша

Екипът и феновете на французина Франки Запата се разочароваха, когато опитът му да прелети на летящата си платформа с реактивен двигател „Флайборд еър“ над Ламанша претърпя неуспех и той падна във водата.

Изобретателят излетя от Сангат в района на Па дьо Кале, Северозападна Франция. Той искаше да се издигне на голяма височина, да достигне скорост до 190 км/ч., като се надяваше да прекоси канала между френския град Кале и английския Доувър за 20 минути, съобщи Reuters. За да извърши прехода от около 35 км, той трябваше да се снабди допълнително с керосин в британски води, на 18 км от френския бряг.

На половината от пътя обаче, 40-годишният французин (носещ прякора „Летящият човек“) се опита да кацне на съпътстващата го лодка, за да презареди с керосин, но пропусна платформата само с няколко сантиметра и падна във водата. Точно тази маневра е била тренирана многократно дори в бурно море, без да има проблеми. Но причината за инцидента този път не е била във ветровете, а във вълните, смятат от екипа му. Това принуждава французина да обяви опита за прекосяване на Ламанша като анулиран.

Спасители веднага му се притичват на помощ. Запата е бил в съзнание, когато са го извадили от водата. Няма информация да е пострадал.

„Прекосяването на Ламанша е предизвикателство от физическа и технологична гледна точка, за което се готвим от 6 месеца. Трябваше да променим лимита, свързан с консумацията на гориво“, заяви Запата по време на тестове на френския бряг.

Демонстрацията се случва само няколко дни след като той впечатли тълпите, като им поднесе футуристичен спектакъл. Тогава прелетя над булевард Шанз-Елизе в Париж пред погледа на президента Еманюел Макрон по време на военния парад по случай Националния празник на Франция на 14 юли. С пушка в ръка той летя на няколко десетки метра над земята с изобретението си, което е произведено във Франция.

Франки Запата не успя да прелети над Ламанша

Автономната летяща машина се захранва с керосин, складиран в раницата му, и е снабдена с 5 миниатюрни турбодвигателя. Те позволяват на Запата да излети и да се придвижва прав във въздуха със скорост до 190 км/ч., като автономното му движение е с продължителност около 10 минути.