Франс Тимерманс: Искам не само обещания, а и резултати

1
2013

Това каза в Русе първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на трансграничния диалог с гражданите на България и Румъния, който се в Канев център на Русенския университет.

„Европейската комисия има ясна оценка, която е доста реалистична, но това трябва да се реши от страните-членки на Европейския съюз“, каза г-н Тимерман.

plevneliev-timmerman00Той подчерта, че двете страни са постигнали огромен напредък. “Искам да подчертая, че говорим за летища и пристанища, което е различно от сухоземните граници, където трябва да се работи още”, каза Тимерманс. По думите му, България изостава от Румъния и това си личи от доклада. Причината е, че България е изгубила много време. Той допълни, че по време на срещата си с премиера Бойко Борисов е усетил ясна решителност от страна на българското правителство да навакса изгубеното време.

“Но аз не искам само обещания, а и резултати. Аз ще оценя резултатите и в следващия доклад ще търся резултатите”, каза Тимерманс.

plevneliev-timmerman22От своя страна министърът на правосъдието на Румъния Роберт Казанчук заяви, че със сигурност има още неща, които трябва да се направят и да се убедят страните, че присъствието на България и Румъния в Шенген е нужно.

На въпрос, свързан с “войната по пътищата” в България, Тимерманс даде пример с Франция и Холандия, където има сътрудничество и шофьорите плащат големи глоби, ако карат с превишена скорост. Важно е обаче обучението още от млада възраст, което ще доведе до по-голям ефект.

По време на дебата се чуха и въпроси, свързани с одобрението на еднополовите бракове, проблемите на хората с увреждания и законотворчеството.

 

1 коментар

  1. Надявам се някога тези добре нахранени европейски чиновници да кажат някога с докладите си повече от 10% от истината за родния ни бантустан. Румънката явно е най-смела, след като нарече Тиквата “лъжец”.