„Франц Шуберт“ събира млади музиканти от 12 страни

0
107

Шейсет и двама млади музиканти от 12 страни ще вземат участие в единайсетото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе.

Това съобщи директорът на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, която е главен организатор на проявата. Фестивалът започва днес и ще продължи до 28 ноември. Конкурсните прояви ще бъдат в залите „Русе“, „Култура“ и „Филхармония“, награждаването и галаконцертът ще бъдат в Голямата зала на Доходното здание. Входът за всички концерти е безплатен. Официалното откриване е в 18 часа тази вечер в зала „Русе“, след тържеството любителите на музиката ще имат удоволствието да чуят концертна програма от творби на Шуберт, Чайковски, Лехар и Прокофиев в изпълнение на членовете на журито Мария Принц (пиано), проф. Георги Спасов (флейта) и тенора Николай Моцов.

За първи път тази година в конкурса се включват участници от Канада, Япония, Грузия и Черна гора, каза още г-жа Дуканова. Те ще се състезават в четири категории – пиано, класическо пеене, клавирни дуа за четири ръце и камерна музика, разделени в три възрастови групи.

Конкурсът ще завърши на 28 ноември с концерт на лауреатите с участието на Русенската опера с диригент Юрий Илинов. Голямата награда е концерт в дом „Витгенщайн“ във Виена. За победителите са предвидени парични премии и много предметни награди.

Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на културата и Община Русе.