ФТТ „Н. Киров“ и Ана Борисова с концерти на Златната гъдулка′2024

0

Повече от 700 участници от 27 населени места в България и Молдова ще вземат участие в емблематичния за Русе фолклорен събор „Златната гъдулка“, който ще се проведе на 30 юни (неделя) в Парка на младежта в Русе.

В 54-ото издание на събора ще се включат музикални и танцови състави, групи за изворен фолклор от 30 читалища и организации, както и индивидуални певци и музиканти.

Гост-изпълнител в традиционния обеден концерт с начало 12 часа е обичаната народна певица и преподавател Ана Борисова.

Веднага след нея на сцената ще се качат талантливите деца от Дома за детско творчество в район Тараклия, Молдова – един от най-активните стожери на българската култура в Република Молдова. Русенци ще имат удоволствието да се докоснат до изкуството на бесарабските българи, които пеят и танцуват с България в сърцето.

След финала на конкурсната част от събора, около 18:30 ч., ще започне концертът на Фоклорен танцов театър „Найден Киров“ Русе, а после е награждаването на отличените участници.

Тази година председател на журито е Красимир Кондов – един от най-добрите български гайдари, главен художествен ръководител на „Северняшки ансамбъл за народни песни и танци“ и преподавател в НУИ “Панайот Пипков”Плевен. Изпълненията ще се оценяват още от хореографа, заместник-директор на Националното училище за танцово изкуство в София и бивш артист-солист на ансамбъл “Пирин” Антоанета Асенова-Данова и проф. д-р Николай Ненов – етнограф и директор на Русенския исторически музей. Освен голямата награда за цялостно представяне – приз „Златната гъдулка“, грамота и парична награда, ще бъдат дадени грамоти и парични награди на инвидиуалните и колективните изпълнители, както и поощрения за отличилите се.

По традиция гостите на фестивала имат възможност да разгледат и закупят уникални произведения от „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“, както и други български майстори, чиито щандове ще бъде разположени по т.нар „Уличка на занаятите“ на алея „Перистери“.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук