Газът няма да поскъпне с 58%, обеща КЕВР

0
Снимка: PIxabay

Цената на природния газ няма да скочи с 58%, както иска „Булгаргаз“. Това заявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която трябва да вземе решение за промяната на цената от 1 април.

„КЕВР отново потвърждава, че в сегашната неблагоприятна ситуация на рекордно високи цени на международните пазари, ще изпълни заявените си приоритети за постигане на максимално добри цени за крайните битови потребители. За тази цел, при утвърждаване на цената на природния газ Комисията ще приложи всички регулаторни механизми, с които разполага“, пише в съобщението им.

„Булгаргаз“ предлага 60% скок на цената на газа

Ден по-рано от доставчика „Булгаргаз“ заявиха, че цената трябва да се повиши заради войната в Украйна. От КЕВР признават, че това влияе на стойността на суровината, но посочват, че вече се наблюдава стабилизация на международните пазари.

„Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м или около 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи“, пишат от КЕВР.

Най-добрата агенция за подбор на персонал