Генетик: Играем си с вируса, а той става по-опасен

0
Unsplash

„В момента си играем много опасна игра с този вирус. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни“.

Това заяви пред БНР Георги Маринов, експерт по генетика в Университета в Станфорд. Според учения данните показват, че най-вероятно ще се наложи нова ваксинация, защото сегашните препарати са ефективни срещу по-старите мутации.

„Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един вариант. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти“, коментира Маринов.

По думите му в бъдеще ще се работи по нови варианти на ваксините, но това може да стане най-рано в края на 2022 г. Според него самата ваксинация е най-ефективното средство за спиране на предаването, но има и друг проблем.

„Но самата ваксинация може като нищо да селектира (за) много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически“, заяви той.

Маринов разказа, че в миналото е имало болест по кокошките, срещу която ваксините са работели. След няколко десетилетия обаче вирусът мутирал и се превърнал в 100% смъртоносен за неваксинираните животни.