Генетици откриха интересна закономерност

0
223
Генетици откриха интересна закономерност

След проведено проучване, учени генетици от университета в Бристол, Великобритания, откриха една интересна закономерност – шизофрениците и хората, страдащи от депресия пушат много по-често, пише списание Psychological Medicine.

Това подтикнало специалистите да сравнят мутациите, свързани с развитието на този лош навик, с шанса да се получат тези психични разстройства и обратно. Възникналото предположение е, че може да се дължи на факта, че никотинът нарушава производството на серотонин и допамин, а ниските им нива в мозъка са пряко свързани с развитието на шизофрения и депресия.

Според настоящи оценки на учените, около 21 млн. души на планетата страдат от шизофрения, а половината от тях не получават подходяща помощ от държавата и медицинските служби. Значителна част от тях са млади хора на възраст от 15 до 35 години.

Носителите на психични заболявания често игнорират борбата с тютюнопушенето и други лоши навици. Но проучването показва, че отказването от тютюна подобрява физическото и психичното здраве сред всички категории хора.