ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в битка за първото място, Радев и Герджиков отиват на балотаж

0

Шест партии влизат в новия парламент, а настоящият президент Румен Радев и проф. Атанас Герджиков ще се изправят на балотаж следващата неделя.

Това сочат прогнозните данни на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за резултатите от предсрочните парламентарни и редовните президентски избори. Те са получени чрез анкети на изхода на избирателните секции и не отчитат гласовете в чужбина, които ще станат известни тази нощ и утре.

За Румен Радев са гласували 49,1% от избирателите, а за проф. Герджиков – 26,5 на сто.

Шест партии влизат в новия парламент, като разликата между първия и втория е 7 стотни. Най-висок резултат – 24,8%, събира ГЕРБ. На втора позиция с 24,1 на сто от гласовете и „Продължаваме промяната“, 13,7 на сто събира БСП. С 10,5 на сто от гласовете ДПС си връща четвъртото място в политическата картина, докато партията на Слави Трифонов се срива до пето място е едва 9,9 на сто. На шеста позиция е „Да България“ със 7,8 процента. „Под чертата“ остават ПП „Възраждане“ и „Изправи се БГ“, съответно с 3,8 и 3,3 на сто от гласовете.

Сходни данни дават агенциите „Маркет Линкс“ и „Тренд“, според които ГЕРБ взима съответно 24.7 и 23.5 срещу 24.1 и 22.5 за „Продължаваме промяната“. Според „Галъп“ политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев води с 25.7 срещу 23.5 за бившата управляваща партия.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили