ГЕРБ обещаха, че няма да има гигантски неустойки при бързите кредити

0
Unsplash

След недоглеждане, приемане на скандална законова поправка, правен хаос и отхвърлено президентско вето ГЕРБ твърдят, че върху бързите кредити няма да се начисляват огромни неустойки. Такъв текст бе приет при гледане на Закона за бюджета догодина. Той позволява на фирмите за бързи кредити да начисляват при забава неустойка в двойния размер на главницата по заема. Т.е. това означава, че едно задължение от 100 лв. може да нарасне до 300 автоматично. Тази поправка бе предложена от независимия депутат Спас Панчев и гласувана от мнозинството. ГЕРБ се оправдаха, че ставало дума за грешка.

Огромните неустойки по бързи кредити ще бъдат отменени преди да влязат в сила

Президентът Румен Радев наложи вето, но преди то да бъде гласувано от парламента, управляващите набързо внесоха нов текст и отмениха скандалната поправка. Това обаче породи сериозни спорове, тъй като на практика бе отменен закон, без да е влязъл в сила. За да се случи това той трябва да бъде подписан от президента и публикуван в „Държавен вестник“. До там изобщо не се стигна заради ветото на Радев.

Въпреки това в четвъртък управляващите отхвърлиха ветото. А шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че действията им са консултирани с юристи и няма проблем. Според нея от 1 януари няма да се начисляват двойни задължения по кредити.

Бъди свободен