ГЕРБ предлагат специален прокурор да разследва главния

0

Специален прокурор с правомощия да разследва главния прокурор. Това предлагат управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. По този начин те се опитват да отговорят на дългогодишните критики, че бездействат по въпроса с недосегаемостта на шефа на държавното обвинение. Неведнъж европейски институции са заявявали, че правомощията на главния прокурор в България трябва да се променят, тъй като в момента той на практика е недосегаем.

Според предложението новият специален прокурор ще има мандат от 7 години и ще се избира от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това обаче значи, че самият главен прокурор ще има почти пълен контрол върху избора. Сегашният състав на ВСС избра Иван Гешев на поста, а ако промените бъдат приети, ще избере и кой да го разследва.

Главният прокурор доминира прокурорската колегия на ВСС, която винаги гласува според неговите желания. Пленумът, в който влизат и съдии, също често изпълнява каквото поиска главният. Там има стабилно мнозинство от прокурорите и избраните от парламента членове, които могат да одобрят всяко решение и по традиция не отхвърлят предложенията на шефа на държавнот обвинение.

Бъди свободен