ГЕРБ ще предложи ново управление без шанс за успех (видео)

0

Първата политическа сила ГЕРБ ще предложи ново управление на страната. Това обяви в сряда премиерът Бойко Борисов.

„С чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили абсолютно всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година. Затова ние с нашия опит и експертиза и с 10% пред следващия, убедителна победа, сме длъжни заради нашите избиратели да предложим вариант за управление“, посочи той.

Едновременно с това той заяви, че подобен проект едва ли ще събере подкрепа.

„От заявките, които чувам, надали ще стане. Но след това те да се съберат и да си съставят правителство“, заяви той.

„Има такъв народ“ няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС

Засега не е ясно какво точно ще предложат управляващите. В изборния ден Борисов заговори за експертен кабинет, но тази идея бе отхвърлена от почти всички останали политически сили. ГЕРБ не могат да съставят правителство сами, а досегашните им партньори от ВМРО останаха извън парламента.

Според Борисов обаче новите избори не са вариант. Премиерът призова Слави Трифонов също да поеме отговорност. Според него партията на шоумена трябва да започне да се готви за съставяне на собствено правителство.

„Демократична България“: Без коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС

„С над половина милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи, или втори в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиално го моля да почнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, областни управители. Това е много тежка, сложна задача и изисква определено време“, каза Борисов.

Той дори обеща да даде „10 дежурни депутати“, които да помагат за кворума в парламента. Друг вариант според премиера бил следващото народно събрание да гласува за свикване на Велико народно събрание.

„Нека президентът Радев неговия проект за нова конституция да внесе. Решаваме всички проблеми и почваме на чисто. Ето това са варианти, които политиците би трябвало да разгледат“, каза той.

Според Борисов само след няколко месеца избирателите ще започнат да преценяват качествата на едно правителство, съставено от опозиционните партии. Той припомни, че подобно нещо бил гледал при кабинета на Пламен Орешарски, който издържа на власт малко повече от година.