„Гергьовден“: пари за ремонт на Дома на учителя, Бюджет′2023 предложен без разбивка

0

В бюджета на общината за 2023 г. да се заложат средства за ремонт на Дом на учителя на улица „Александровска“ 29, който е паметник на културата.

Това предлагат от „Движение Гергьовден“. Областният координатор Кристиян Вълчев вече е депозирал предложение до кмета Пенчо Милков да се осигурят 200 000 лева в капиталовата програма на Община Русе, които да бъдат целево използвани за най-неотложните дейности по сградата. Фасадата на триетажната сграда се е в окаяно състояние и спешно се нуждае от възстановителни и укрепителни дейности, а такива до момента не са предприети.

През 2019 държавата прехвърли собствеността на бившия Дом на учителя на общината. За да спасят емблематичната сграда, от общинска администрация подготвиха проект за европейско финансиране, който беше внесен през февруари тази година. Идеята е да се изгради международен младежки център, като сградата се укрепи, реновира и оборудва. Плановете са бившият Дом на учителя да се превърне в атрактивно пространство, което предоставя разнообразни и международни дейности и услуги в помощ на личностно развитие на младежи до 29 години. Проектът се реализира в партньорство с още 4 организации и една фирма, като заявената безвъзмездна финансова помощ е за близо 4,3 млн., а съфинансирането от общината малко над 182 хил. лева.

Собствеността на сградата обаче следва да бъде върната на държавата, ако не се реализират предвидените намерения, като срокът за това изтича в началото на 2024 година.

В публикуваното за публично обсъждане предложение за бюджет за 2023 т. липсва разбивка, няма яснота как са разпределени парите по отделните пера и това не дава възможност да се направи никакъв по-задълбочен анализ, коментират още от Движението.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук